Африканська чума свиней: причини, ознаки та заходи профілактики
Поточна ситуація з африканською чумою свиней (АЧС) в Україні дуже складна.
Хвороба Монтгомері (АЧС) – одна з найнебезпечніших хвороб свиней, набуває поширення в європейських країнах, є обов’язковим для реєстрації у Всесвітній організації охорони здоров’я тварин.
Характеризується високою смертністю і завдає значних економічних збитків, зумовлених відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, витратами на проведення моніторингових і діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів у випадку загрози або виникнення хвороби, і торговими обмеженнями, які вводяться з метою запобігання її поширення.
Що необхідно знати пересічному громадянину про Африканську чуму свиней (АЧС)?- АЧС не представляє небезпеки для людини.
- Людина опосередковано (забрудненим матеріалом від хворого, яка загинула або забитої свині) може перенести заразу на іншу територію, де є сприйнятливі тварини.
- Збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом (наприклад, в копченій шинці – до 5 місяців).
- високо контагіозна (надзвичайно заразна);
- гостра (ознаки хвороби розвиваються дуже швидко);
- інфекційна (здатна до зараження, може передаватися від однієї тварини до іншої);
- вірусна (на збудник не діють антибіотики, тому не має лікування);
- хвороба (хворобливий стан організму – тварина виглядає підозріло, не так як зазвичай);
- Чумою свиней (хворіють тільки домашні і дикі свині).
АЧС є однією з найнебезпечніших хвороб свиней, оскільки характеризується високою смертністю, значними економічними збитками, обумовлених відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, витратами на проведення моніторингових і діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів, в разі загрози або виникнення хвороби і торговими обмеженнями, які вводяться з метою запобігання її поширення.
Повторимося – вірус африканської чуми свиней не становить небезпеки для людини.
Збудник цього захворювання вірус, який містить ДНК і відноситься до сімейства Asfaviridae роду Asfivirus. Віріони – сферичної форми діаметром 175-215 нм.
Вірус стійкий до широкого діапазону температур і рН середовища.
У трупах свиней вірус зберігається до десяти тижнів, у м’ясі від хворих тварин – до 155 днів, копченій шинці – до 5 місяців, у гною – до 3 місяців.
- обізнаність населення (наявність інформаційних ресурсів і вільний доступ до інформації);
- усвідомлення загрози;
- взаємодія лікарів ветеринарної медицини з населенням і навпаки, в місцях потенційної загрози;
- оперативне інформування власників тварин, фермерів, мисливців, м’ясників, перевізників та пересічних громадян про загрозу чуми, заходи біобезпеки та чітка взаємодія служб задіяних в організації протидії.
Вірус африканської чуми свиней (АЧС) </ strong> є одним з найнебезпечніших. Хвороба надзвичайно заразна для свиней і не має лікування, вакцини відсутні. Передається контактним (будь-яким шляхом) і векторним шляхом (через кліщі). Ознаки хвороби розвиваються дуже швидко.
- тварин (дикі свині в тому числі);
- собак, які теж несуть загрозу;
- птахів -ворони є розповсюджувачами;
- людини, яка забруднилася і може перенести заразу на іншу територію;
- відкриття сезону полювання на дикого кабана 1 серпня. Зауважимо, що кабан-тварина рухлива і мігрує уздовж доріг, ховається в кукурудзі. На будь-якій культурі вірус зберігається довго;
- автотранспорт, що в’їжджає на територію господарства
Правила для свинокомплексів, слідуючи яким, можна вберегтися від АЧС
- Введення спеціального закритого режиму роботи для свиногосподарств (встановлення подвійної огорожі з розривом 3 м). Виключити доступ на територію ферм бродячих тварин і сторонніх осіб. На свинокомплексах заборонено утримувати собак (крім сторожових), кішок, а також інші види тварин, включаючи птицю. Сторожові собаки повинні бути зареєстровані і мати відповідні позначки в паспорті про щеплення проти сказу, інші обробки і постійно перебувати виключно на території господарств.
- Робочі господарств повинні бути вільними будь-яких контактів з свинями за межами ферми (забороняється тримати свиней у будинку). Заборона на внесок їжі на територію господарства (продукти харчування зі свинини несуть загрозу).
- Обов’язкова санація робітників. Співробітники повинні митися, переодягатися і перевзуватися повністю при вході і при виході з господарства. Обслуговуючий персонал забезпечити спецодягом і спецвзуттям з розрахунку не менше двох комплектів на працівника. Прання спецодягу тільки на території господарства.
- Організація профілактичних та ліквідаційних заходів: установка автоматичних систем аерозольної дезінфекції (санпропуск), дезинфікаційні ванни для коліс автотранспорту. Дезінфікантами повинні бути рідкими, вони мають кращу проникність. Обробляти днище, і особливо колеса транспорту, там велика концентрація вірусу.
- Для забезпечення технологічного процесу у виробничій зоні виділяють спеціальний внутрішньогосподарський транспорт. Крім того, на території господарства проводять розподіл «чистих» (підвезення кормів, тварин) і «брудних» (вивезення гною, загиблих тварин, відходів забою) автотранспортних шляхів з розрахунку виключення їх перетину
- Моніторинг складу і походження кормів , термічна обробка кормів.
- Боротьба з бродячими і дикими тваринами , особливо щурами, і відлякування птахів, особливо всеїдних.