БТМ Агро / Новини та статті / На 20% менше CO2 — це можливо
CO2

На 20% менше CO2 — це можливо

03.12.24

Дослідження

До 2030 року викиди парникових газів в ЄС мають бути скорочені на 55 %. Це стосується і виробництва свинини. Тиск на впровадження змін походить із боку фінансування (таксономія ЄС). Крім того, існують додаткові добровільні ринкові ініціативи, наприклад, від роздрібних торговців продуктами харчування. Однак викиди у свинарстві також залежать від регулювання циклів управління поживними речовинами та змін у стандартах благополуччя тварин (що потенційно може збільшити викиди).

Зменшення викидів є можливим

За даними RaboResearch, вуглецевий слід на кожен кілограм свинини у Західній Європі може бути скорочений щонайменше на 22 % до 2030 року. Цей сценарій передбачає використання 100 % сої, вирощеної без вирубки лісів, як корму для свиней, збільшення використання побічних продуктів та місцевих кормових компонентів, підвищення ефективності годування, збільшення щоденних приростів ваги та покращення управління гноєм. 8 % скорочення викидів забезпечується завдяки “звичайному прогресу”, наприклад, збільшенню використання відновлюваної енергії та підвищенню продуктивності вздовж усього ланцюга.

Корм та гній – основні джерела викидів парникових газів

Корм та гній є найбільшими джерелами викидів у ланцюгу постачання, але й мають найбільший потенціал для скорочення. У системах традиційного свинарства Західної Європи виробництво, переробка, транспортування кормів та зміна землекористування відповідають за 48 % загальних викидів. Викиди, пов’язані зі свинарством (гній, травлення, споживання енергії), складають 40 %, а з кінцевої стадії відгодівлі (переробка, транспортування) — 12 %. Однак є значні відмінності між країнами Європи та окремими ланцюгами постачання. Різниця між свинарськими господарствами також може бути досить великою.

Три підходи до скорочення викидів від кормів

  1. Використання кормів без вирубки лісів.
    Виключення зміни землекористування з кормової бази стає ключовою проблемою для європейської кормової промисловості. Соя, вирощена без вирубки лісів, має вуглецевий слід на 90 % менший. Іншою альтернативою є використання багатих на білок компонентів, таких як м’ясо птиці та білкові культури (наприклад, люпин, трав’яний білок).
  2. Збільшення використання побічних матеріалів.
    Використання побічних продуктів і “відходів” харчової промисловості є ще одним шляхом скорочення викидів. У Європі потенціал цієї практики залишається значним: у 2017 році лише 5 % від загальних харчових втрат і харчових відходів у ЄС були перетворені на корм для тварин.
  3. Покращення конверсії корму.
    Програми селекції постійно покращують конверсію корму, що зменшує викиди на свинофермах. Використання точних технологій годування має потенціал для подальшого підвищення ефективності годування.

Оптимізація управління рідким гноєм

Частіше вивезення рідкого гною зі стайні замість зберігання його у підземних резервуарах протягом місяців може скоротити викиди парникових газів на 80–90 %.

Висновок

Вже зараз доступні численні варіанти скорочення викидів парникових газів, але вони зазвичай пов’язані з додатковими витратами, що потребують нових бізнес-моделей. Виробники свинини повинні отримувати стимули, наприклад, у вигляді цінових премій, довгострокових угод або державних субсидій.

Автор: Éva Gocsik аналітик тваринного білка, RaboResearch, Rabobank