БТМ Агро / Новини та статті / Основні методи внесення рідкого гною
Vogelsang_SwingUp3_kukurudza

Основні методи внесення рідкого гною

22.04.20

Однією з гострих проблем для сучасних птахокомплексів і свинокомплексів є оптимальна утилізація відходів. «Кінцевим пунктом» для утилізації всіх видів органічних відходів є грунт. Перед фермерами та великими підприємствами дуже актуально стоїть питання оптимального використання корисних властивостей гною тварин.

  Що таке оптимальне використання гною?

 

 

Сучасні стандартні вимоги для внесення гною:

– безпека для навколишнього середовища, мінімальні випаровування при внесенні і виключення небезпеки забруднення грунтових вод;
– точний розрахунок оптимальної кількості внесення під певну культуру;
– можливість точного регулювання кількості внесеної органіки на 1 гектар площі;
– швидкість внесення гною = швидко і за короткий відрізок часу між збиранням і наступним посівом;
– максимально тривалі терміни внесення, в т.ч. по зростаючим посівам;
– мінімальні неприємні запахи від органічних добрив для густонаселених районів.

При темпах розвитку сучасного промислового тваринництва обладнання для внесення рідкого гною в грунт найближчим часом буде активно затребуваним в Україні.

Причини для цього очевидні:

• підвищення цін на мінеральні добрива;
• велика кількість рідкого гною або сепараційних стоків на великих свинокомплексах при бесподстилочном утриманні тварин;
• необхідність безпечної утилізації рідкого гною;
• зросла технічна підготовка фахівців в сільському господарстві, розуміння здебільшого виробників комплексної користі від використання рідкого гною;
• боротьба за зниження собівартості виробництва м’яса і кормів.

Внесення рідкого гною в грунт є єдиним відомим методом остаточної утилізації гною в промислових масштабах. Технологія утилізації органічних відходів птахівництва і свинарства придумана не сьогодні. Її використовували завжди, але з різним ступенем безпеки для навколишнього середовища і автоматизації процесів. Особливе значення технології і техніка для внесення рідких органічних добрив придбали з розвитком промислових методів інтенсивного вирощування домашніх тварин: птаха, свиней і корів.

Окремо розвивається сектор машин і механізмів для внесення сухого гною в грунт (в основному, гній великої рогатої худоби та курячий послід). І паралельно розвивається сегмент обладнання для внесення гною в рідкому вигляді.

За цей час придумано багато методів внесення рідкого гною в грунт як органічне добриво.

Основними методами внесення рідкого гною є:

• розбризкуючі форсунки;
• Шлангові системи для поверхневого внесення гною;
• Плуги-аплікатори для внесення гною під землю, в верхній шар грунту.

Всі перераховані методи мають свої плюси і мінуси. Одні придумані і використовуються вже давно, а інші – результат сучасних інженерних розробок.

Спільним для всіх систем внесення є метод монтажу. Всі розподільники рідкого гною монтуються на пересувні бочки для перевезення гною і пересуваються по полю разом з тракторами.

 

Розбризкуючі форсунки для гною

 

Розбризкуючі форсунки

Безперечною перевагою такого методу розподілу гною є його низька ціна. При розбризкуванні рідкого гною через форсунку (або тарілку) практично немає механічного зносу елементів, мінімальні витрати палива при русі по полю з розрахунку на гектар площі.

Негативними сторонами такого методу внесення є: нерівномірність внесення (особливо при поривах вітру), сильне випаровування аміаку в атмосферу, максимальні втрати азотних сполук, найсильніший неприємний запах гною. Така форсунка перетворює гній в маленькі краплі, які випаровуються в навколишнє повітря, робота як у аерозольного освіжувача повітря, тільки «з негативним ефектом».

 

 

 

 

 

 

 

Шлангові системи поверхневого внесення

 

Шлангові системи поверхневого внесення
Шлангові системи поверхневого внесення

Позитивними сторонами такого методу внесення є: ідеальна поперечна і поздовжня рівномірність внесення, внесення не залежить від вітру, велика ширина внесення за один прохід, зручне регулювання кількості внесеного гною, низькі витрати палива з розрахунку на га, мінімальний механічний знос, велика тимчасове вікно для внесення (не тільки перед посівом, а й в період вегетації рослин), мінімальні втрати азоту при внесенні і мале поширення запаху (на 80% менше, ніж у форсунки для рідкого гною).

Мінусами навісних шлангових систем є: вартість самих систем, втрати азотних сполук від випаровування при сонці, певний технічний догляд.

Кращими системами для поверхневого внесення рідкого гною ми вважаємо шлангові системи SwingUp або SwingMax виробництва фірми Vogelsang (Німеччина).

 

 

Плуги-аплікатори для підземного внесення гною

 

Плуги-аплікатори для підземного внесення гною
Плуги-аплікатори для підземного внесення гною

Єдиний великий ПЛЮС такого методу внесення: мінімально можливі втрати азоту, відсутність поверхневого випаровування, практично відсутність неприємного запаху при внесенні гною, рівномірність внесення при вітрі.

Основними мінусами такої системи внесення є обмежена ширина внесення гною (від 3 до 5 м), екстремально сильний механічний знос систем, великі витрати палива і часу на обробку гектара землі, широкі і нерегульовані відстані між рядами внесення (50 см).

Якщо у Вашому господарстві / холдингу є свинокомплекс або комплекс великої рогатої худоби, то сучасне обладнання для внесення гною з подальшим використанням корисних властивостей гною буде Вам обов’язково необхідно. Крім цього, економічні розрахунки підтверджують окупність техніки протягом перших двох сезонів використання.

Телефонуйте нам і отримаєте консультацію щодо раціонального використання гною.

Якщо Ви вирішили купити систему внесення рідкого гною в Україні – ми Вам допоможемо з підбором техніки. Думайте про цю проблему заздалегідь, тому що терміни виготовлення розподільних систем внесення гною на заводі в Німеччині становлять не менше 15 тижнів. Замовивши техніку навесні Ви отримаєте її тільки до кінця літа.

Ми забезпечимо якісне  обладнання. Наша компанія є сервісним центром для обслуговування розподільчих систем внесення гною SwingUp Vogelsang. Крім цього ми пропонуємо клієнтам комплексні рішення по обладнанню для перекачування і перемішування рідкого гною.