БТМ Агро / Новини та статті / Чому вигідно вирощувати свиней?
svinovodstvo

Чому вигідно вирощувати свиней?

01.08.19

Причиною багаторічного заняття людей вирощуванням свиней є не тільки те, що свинина є важливим продуктом харчування, що володіє хорошими кулінарними властивостями, поживну цінність і прекрасними смаковими якостями. Свинарство завжди вважалося економічно вигідною і високоприбуткової галуззю. Це в значній мірі визначається важливими біологічними особливостями свиней, якими вони вигідно відрізняються від інших видів сільськогосподарських тварин.

Всі сучасні технології грунтуються на максимальному використанні біологічних особливостей тварин з метою досягнення максимального економічного результату і збільшення виробництва м’яса.

Найважливішими особливостями є багатоплідність, хороші материнські якості свиноматок, порівняно короткий термін вагітності свиноматки, висока ступінь дозрівання, низькі витрати кормів на 1 кг приросту ваги, широкі адаптаційні можливості тварин і ін.

Однією з головних біологічних особливостей є прекрасна врепродуктивна особливість тварин. Висока багатоплідність (свині більшості сучасних порід приносять 10-12 і більше поросят за опорос) в поєднанні зполіестричністю (статеві цикли у самок регулярно повторюються протягом кожних 18-21 дня, (свиноматки приходять в стан полювання і можуть бути знову запліднені) і порівняно невеликою тривалістю вагітності (112-116 діб) складають міцну природну основу ефективного цілорічного вирощування. Кожна свиноматка в стані приносити щорічно 24-26 поросят. При правильному вирощуванні поросят і відгодівлі приплід однієї свиноматки може дати загальний приріст 1,5-2 т живої маси в рік.

Таку річну прибавку навряд чи можна отримати від самки будь-яких інших домашніх тварин.

Іншою важливою особливістю є висока швидкість росту свиней. За інтенсивністю цього процесу зі свинями не можуть зрівнятися ніякі інші домашні тварини. Інтенсивність росту свиней після народження в 15-20 разів більше, ніж у тварин інших видів. Жива маса дорослих свиней в порівнянні з новонародженими збільшується більш ніж в 200 разів, в той час як корів, овець і коней – тільки в 10-15 разів. Завдяки такій особливості росту свині можуть давати середньодобовий приріст живої маси на відгодівлі до 1000 грам, і досягати живої маси 100 кг приблизно в 5-місячному віці.

Видова особливість росту свиней
Види тваринЖивая маса, кг.Кратність збільшення живої маси в постембріональний період
новонародженихдорослих
Коні5050010
Велика рогата худоба3550014,2
Вівці44010
Свині1,2250208

Свині характеризуються високою конверсією корму – здатність перетворювати корм в м’ясо. По витраті корму на 1 кг приросту живої маси свині поступаються тільки курчатам-бройлерам. При інтенсивній відгодівлі коефіцієнт конверсії дорівнює 2,8-3,1. Свинина володіє виключно високими біологічними та поживними властивостями. Споживання м’яса найважливіший метод постачання організму людини незамінними вітамінами. У м’язовій тканині міститься до 32 мг /% важливої амінокислоти – лізину, відповідальної за синтез білка в організмі людини. У свинячому салі міститься велика кількість ненасичених жирних кислот, рівень вмісту лінолевої кислоти (вітамін F) доходить до 11% б або в 5-6 разів вище, ніж в жирі великої рогатої худоби. Лінолева кислота є компонентом клітинних мембран і підтримує функціональну цілісність клітинних оболонок. Вона є попередником цілого ряду біологічно активних речовин, впливає на багато обмінні процеси в організмі людини.

І це неповний перелік найважливіших споживчих якостей свиней, як домашніх тварин.

Таким чином, перераховані видові особливості свиней створюють хороший природний фундамент для інтенсивного промислового свинарства, але минуло багато десятиліть, поки людина навчилася правильно поводитися з потенціалом свиней. Сучасні технології та обладнання для вирощування свиней дозволяють оптимально використовувати природні якості. Сучасне технологічне обладнання створить міцний фундамент для поліпшення економічних показників свинокомплексу.

Промислове утримання свиней за новими технологіями – високорентабельна галузь сучасного тваринництва.