Роль меляси в продуктивності корів
Меляса – цінний продукт, завдяки якому можна значно поліпшити привабливість основного раціону. Про те, як застосовувати її в годівлі великої рогатої худоби, розповімо далі.
Меляса (чорна патока, фр. Mélasse) – кормова патока, побічний продукт цукрового виробництва. Меляса є густою непрозорою рідиною від коричневого до темно-бурого кольору, з запахом, властивим бурякоцукровій мелясі, з солодким смаком з гіркуватим присмаком, має повну розчинність в гарячій і холодній воді. Меляса – це коричневий сироп, який залишається після кристалізації цукру. Цукрові буряки миються, подрібнюються і піддаються дифузії (вимивання цукру і його розчинення у воді). Цей розчин піддається нагріванню до 73-78 °С, цукор в сирому соку відділяється від подрібненої бурякової маси (жому). Жом віджимається і також використовується в годівлі сільськогосподарських тварин. Сирий сік очищується від осаду з використанням вапняку і вуглекислого газу. Очищений сік містить близько 12-15% сухої речовини і випаровується до отримання густого сиропу. Потім з цього сиропу кристалізується цукор. Залишки сиропу, з якого був отриманий цукор, і є меласою. З тонни цукрових буряків отримують близько 35 кг цукру, 540 кг сирого жому і 40 кг меляси.
Меляса – це високоенергетичне кормова сировина. Це рослинне джерело кальцію, багате на мікроелементи і вітаміни.
Хімічний склад меляси і її кормова цінністьВміст сухої речовини в мелясі вагається від 60 до 80%, а зазвичай становить близько 65%.
Хімічний склад меляси – це розчинні цукри – переважно сахароза, а також в невеликій кількості глюкоза, фруктоза і рафіноза, мінеральні речовини (близько 10% сирої золи) і небілкові азотні сполуки. Меляса містить близько 35-45% цукру. Сахариди, що містяться в ній, засвоюються жуйними тваринами і свинями більш ніж на 90%.
Хімічний склад меляси
Показник | Одиниця виміру | Вмістимість |
Суха речовина | % На кг. сухої речовини | 79 |
Сира зола | г | 116 |
Сирий протеїн | г | 135 |
Сирий жир | г | 3 |
БЕВ | г | 746 |
Крохмаль | г | 0 |
Цукор | г | 652 |
Кальцій | г | 2,5 |
Газоутворення HFT | мл/200 мг СВ | 64 |
Фосфор | г | 0,5 |
Натрій | г | 7,6 |
Магній | г | 0,2 |
Калій | г | 54 |
Меляса має специфічний запах, який є привабливим, додає в’язкості корму. Також меляса містить золу, що прискорює метаболізм. Завдяки високому вмісту бетаїну, амінокислот і цукру меляса збуджує апетит у тварин.
Меляса в годівлі корівМеляса позитивно впливає на молочну продуктивність корів
- підвищує перетравлення сухої і органічної речовини раціону
- стимулює мікробіальну активність в рубці
- позитивно впливає на споживання корму тваринами, покращує смак раціону
- підвищує вміст білка в молоці і надої.
Така дія меляса показує особливо на раціонах, багатих трав’яними силосами, в яких легко розщеплюються вуглеводи.
Поживність меляси для корів (на кг сухої речовини)Показник | Одиниця виміру | Значення |
Засвоєний сирий протеїн nXP | г | 153 |
Баланс азоту в рубці RNB | г | — 3 |
Обмінна енергія КРС, ME | МДж | 11,9 |
Чистая энергия лактации NEL | МДж | 7,6 |
Нерозщеплюваний протеїн 5* | % | 20 |
Максимально допустиме додавання меляси в раціон (кг на голову в день)
Вид тварин | Максимальна кількість меляси, кг |
Дійні корови | 1,5 до 2,5 |
Молодняк | 0,5 до 1 |
Годувальні | 1 до 2 |
У годуванні корів, мелясу обмежують не вище 15% сухої речовини. Це означає не більше 0,4 кг сухої речовини меляси на кожні 100 кг живої ваги тварини в день (корова вагою 650 кг максимально повинна отримувати 2,5 кг меляси вдень). При годуванні великої кількості меляси і нестачі в раціоні структурної клітковини виникає загроза ацидозу. Зазвичай рекомендують згодовувати 1-2 кг меляси на голову в день. Якщо в раціон включені буряковий жом або інші багаті цукром компоненти, то кількість меляси необхідно зменшити до максимально 1,5 кг на голову вдень.
Раціон повинен бути збалансований і відповідати стадіями лактації (обмеження вмісту крохмалю і цукру до 20-25%, не менше 15-18% сирої клітковини).
Введення меляси в раціон здійснюють поступово, щоб мікроорганізми рубця змогли адаптуватися. Найбільш сприятливий спосіб згодовування мелясою – це її включення в гомогенний змішаний раціон. Завдяки цьому досягається стабільна робота рубця протягом дня.
При додаванні тваринам у великих кількостях меляси, може виникнути розлад травлення.
Мелясу перед подачею розбавляють теплою водою (на 1 частину меляси 3-4 частини води) і цією рідиною поливають грубі корми.
Меляса дуже ефективна при згодовуванні разом з раціонами, багатими соломою (наприклад, для сухостійних корів). Вона дуже покращує привабливість раціону завдяки підвищенню його смакових якостей. При годуванні соломою її подрібнюють і поливають меласою (можна розведеної 1: 1) в співвідношенні 50-100 г / кг соломи.
Якщо є нормальний трав’яний силос, то меляса не потрібна. Але якщо потрібно «змусити» їсти солому, то 500 г на голову в день можуть допомогти.
Все залежить від раціону сухостійних корів.
Але якщо сухостійні корови отримують кукурудзяний силос плюс сінаж люцерни, тобто в раціоні свідомо присутній надлишок як енергії, так і кальцію, то меляса може ще погіршити ситуацію.
Оскільки меляса має рідку консистенцію, її використання і зберігання ускладнено. Зберігання меляси відбувається в ємностях для рідин.
Ємність для зберігання меляси повинна мати отвори для наповнення і вивантаження. Бочку розташовують так, щоб до неї було зручно під’їжджати.
Взимку меляса, яка зберігається на вулиці, може втратити властивість плинності. Для того, щоб поліпшити плинність меляси взимку досить додати в неї 10-15% води за допомогою апарату високого тиску до початку заморозків. Меляса не замерзає, але згущується, тому необхідно обладнання, що дозволяє нагрівати бак з меласою при необхідності.
Влітку в спеку потрібно стежити за тим, щоб повні контейнери не перебували під прямими сонячними променями.
Зберігати ємності з меласою потрібно в тіні, переважно в приміщенні. Причина цього те, що при високих температурах виникає небезпека алкогольного бродіння меляси. Але якщо все ж корм забродив – його можна згодовувати тваринам.
При дотриманні нормальних умов, кормова сировина може зберігатися дуже довго. Для простоти використання рекомендується розведення меляси водою в співвідношенні 1:1.