БТМ Агро / Новини та статті / Роль меляси в продуктивності корів
роль мелассы в кормлении коров

Роль меляси в продуктивності корів

01.08.19

Меляса – цінний продукт, завдяки якому можна значно поліпшити привабливість основного раціону. Про те, як застосовувати її в годівлі великої рогатої худоби, розповімо далі.

Меляса (чорна патока, фр. Mélasse) – кормова патока, побічний продукт цукрового виробництва. Меляса є густою непрозорою рідиною від коричневого до темно-бурого кольору, з запахом, властивим бурякоцукровій мелясі, з солодким смаком з гіркуватим присмаком, має повну розчинність в гарячій і холодній воді. Меляса – це коричневий сироп, який залишається після кристалізації цукру. Цукрові буряки миються, подрібнюються і піддаються дифузії (вимивання цукру і його розчинення у воді). Цей розчин піддається нагріванню до 73-78 °С, цукор в сирому соку відділяється від подрібненої бурякової маси (жому). Жом віджимається і також використовується в годівлі сільськогосподарських тварин. Сирий сік очищується від осаду з використанням вапняку і вуглекислого газу. Очищений сік містить близько 12-15% сухої речовини і випаровується до отримання густого сиропу. Потім з цього сиропу кристалізується цукор. Залишки сиропу, з якого був отриманий цукор, і є меласою. З тонни цукрових буряків отримують близько 35 кг цукру, 540 кг сирого жому і 40 кг меляси.

Меляса – це високоенергетичне кормова сировина. Це рослинне джерело кальцію, багате на мікроелементи і вітаміни.

Хімічний склад меляси і її кормова цінність

Вміст сухої речовини в мелясі вагається від 60 до 80%, а зазвичай становить близько 65%.

Хімічний склад меляси – це розчинні цукри – переважно сахароза, а також в невеликій кількості глюкоза, фруктоза і рафіноза, мінеральні речовини (близько 10% сирої золи) і небілкові азотні сполуки. Меляса містить близько 35-45% цукру. Сахариди, що містяться в ній, засвоюються жуйними тваринами і свинями більш ніж на 90%.

Хімічний склад меляси

ПоказникОдиниця виміруВмістимість
Суха речовина% На кг. сухої речовини79
Сира золаг116
Сирий протеїнг135
Сирий жирг3
БЕВг746
Крохмальг0
Цукорг652
Кальційг2,5
Газоутворення HFTмл/200 мг СВ64
Фосфорг0,5
Натрійг7,6
Магнійг0,2
Калійг54

Меляса Меляса – вуглеводний корм. Містить 20-25% води, близько 9% азотистих сполук, 58-60% вуглеводів і 7-10% золи. Меляса є відмінним засобом для пом’якшення грубих і концентрованих кормів. З додаванням меляси готують багато комбікорму. При гранулювання кормів її використовують як зв’язуючий інгредієнт.

Меляса має специфічний запах, який є привабливим, додає в’язкості корму. Також меляса містить золу, що прискорює метаболізм. Завдяки високому вмісту бетаїну, амінокислот і цукру меляса збуджує апетит у тварин.

Меляса в годівлі корів

Меляса позитивно впливає на молочну продуктивність корів

  • підвищує перетравлення сухої і органічної речовини раціону
  • стимулює мікробіальну активність в рубці
  • позитивно впливає на споживання корму тваринами, покращує смак раціону
  • підвищує вміст білка в молоці і надої.

Така дія меляса показує особливо на раціонах, багатих трав’яними силосами, в яких легко розщеплюються вуглеводи.

Поживність меляси для корів (на кг сухої речовини)
ПоказникОдиниця виміруЗначення
Засвоєний сирий протеїн nXPг153
Баланс азоту в рубці RNBг— 3
Обмінна енергія КРС, MEМДж11,9
Чистая энергия лактации NELМДж7,6
Нерозщеплюваний протеїн 5*%20

Максимально допустиме додавання меляси в раціон (кг на голову в день)

Вид тваринМаксимальна кількість меляси, кг
Дійні корови1,5 до 2,5
Молодняк0,5 до 1
Годувальні1 до 2

У годуванні корів, мелясу обмежують не вище 15% сухої речовини. Це означає не більше 0,4 кг сухої речовини меляси на кожні 100 кг живої ваги тварини в день (корова вагою 650 кг максимально повинна отримувати 2,5 кг меляси вдень). При годуванні великої кількості меляси і нестачі в раціоні структурної клітковини виникає загроза ацидозу. Зазвичай рекомендують згодовувати 1-2 кг меляси на голову в день. Якщо в раціон включені буряковий жом або інші багаті цукром компоненти, то кількість меляси необхідно зменшити до максимально 1,5 кг на голову вдень.

Раціон повинен бути збалансований і відповідати стадіями лактації (обмеження вмісту крохмалю і цукру до 20-25%, не менше 15-18% сирої клітковини).

Введення меляси в раціон здійснюють поступово, щоб мікроорганізми рубця змогли адаптуватися. Найбільш сприятливий спосіб згодовування мелясою – це її включення в гомогенний змішаний раціон. Завдяки цьому досягається стабільна робота рубця протягом дня.

При додаванні тваринам у великих кількостях меляси, може виникнути розлад травлення.

Мелясу перед подачею розбавляють теплою водою (на 1 частину меляси 3-4 частини води) і цією рідиною поливають грубі корми.

Меляса дуже ефективна при згодовуванні разом з раціонами, багатими соломою (наприклад, для сухостійних корів). Вона дуже покращує привабливість раціону завдяки підвищенню його смакових якостей. При годуванні соломою її подрібнюють і поливають меласою (можна розведеної 1: 1) в співвідношенні 50-100 г / кг соломи.

Якщо є нормальний трав’яний силос, то меляса не потрібна. Але якщо потрібно «змусити» їсти солому, то 500 г на голову в день можуть допомогти.

Все залежить від раціону сухостійних корів.

Але якщо сухостійні корови отримують кукурудзяний силос плюс сінаж люцерни, тобто в раціоні свідомо присутній надлишок як енергії, так і кальцію, то меляса може ще погіршити ситуацію.

меласса в кормлении коров Меляса зберігається в дуже концентрованому вигляді і дуже густому. Для того, щоб мати можливість відвантажити мелясу, її нагрівають до 40 ° С і розбавляють водою. Вважається, що якісна меляса – з вмістом в ній цукру від 40% і вище. Об’ємна вага меляси складає близько 1,25 кг (1 літр меляси = 1,25 кг), і за цим параметром її можна перевірити. Якісна повинна мати однорідну консистенцію, в ній не повинно бути ділянок занадто густих або занадто рідких.

Оскільки меляса має рідку консистенцію, її використання і зберігання ускладнено. Зберігання меляси відбувається в ємностях для рідин.

Ємність для зберігання меляси повинна мати отвори для наповнення і вивантаження. Бочку розташовують так, щоб до неї було зручно під’їжджати.

Взимку меляса, яка зберігається на вулиці, може втратити властивість плинності. Для того, щоб поліпшити плинність меляси взимку досить додати в неї 10-15% води за допомогою апарату високого тиску до початку заморозків. Меляса не замерзає, але згущується, тому необхідно обладнання, що дозволяє нагрівати бак з меласою при необхідності.

Влітку в спеку потрібно стежити за тим, щоб повні контейнери не перебували під прямими сонячними променями.

Зберігати ємності з меласою потрібно в тіні, переважно в приміщенні. Причина цього те, що при високих температурах виникає небезпека алкогольного бродіння меляси. Але якщо все ж корм забродив – його можна згодовувати тваринам.

При дотриманні нормальних умов, кормова сировина може зберігатися дуже довго. Для простоти використання рекомендується розведення меляси водою в співвідношенні 1:1.