БТМ Агро / Новини та статті / Властивості рідкого гною при промисловому утриманні сільськогосподарських тварин
лагуна для зберігання гною

Властивості рідкого гною при промисловому утриманні сільськогосподарських тварин

29.07.19

Слово “гній” спочатку означало суміш відходів (екскрементів) домашніх тварин з підстилкою із соломи, яка служила для удобрення грунту. Дану суміш традиційно везли на поля і розкидали, перемішуючи із землею. Корисні властивості гною для росту рослин були відомі нашим предкам сотні років тому. Слово “гній” було синонімом “органічне добриво”.

Екскременти всіх живих організмів – це продукт травного процесу і процесів обміну речовин в тканинах і крові. У кожному виді кормів для свиней або корів містяться речовини, засвоювані і не засвоювані тваринам організмом. Неперетравлені речовини з корму виділяються організмом у вигляді калу (тверді екскременти).

З розвитком промислового свинарства та тваринництва загалом термін “гній” змінив своє значення. Сьогодні промисловий рідкий гній – це суміш калу і сечі тварин (свиней і корів). Англійські терміни для гною: “farmyard manure” (FYM) або “farm slurry” (рідкий гній).

Рідкий гній часто також містить в собі залишки рослинного матеріалу (часто соломи), який був використаний в якості підстилки для тварин та увібрав в себе кал і сечу.

При функціонуванні свинокомплексу середнього розміру утворюється велика кількість рідкого гною, яке потрібно якось раціонально використовувати та утилізувати. Гній збирають у великі гноєсховища із плівки, які називають лагунами.

Для оптимального використання корисних речовин, наявних в гної, внесення повинно відбуватися безпосередньо перед періодом росту рослин, коли відбувається максимальне споживання цих поживних речовин.

Домашні тварини, свині і корови – дуже неефективні і марнотратні споживачі поживних речовин кормів.
Наприклад, молочні корови не засвоюють від 65 до 80% спожитого з кормами азоту (N) і фосфору (P). Корови засвоюють тільки 5-15% калію (К), решта 85% цінних речовин виходять із випорожненнями.

Тварини під час відгодівлі (свині, птиця) випорожнюються ще більшою кількість спожитих поживних речовин, що не засвоїлись.

В результаті рідкий гній від сучасних свинокомплексів містить велику кількість цінних мінеральних речовин, які були у складі корму. Просто викинути ліквідувати гній за допомогою “гармат” або схожих “розсіювачів”, було б нерозумно, не по-хазяйськи …, але деякі так роблять… Набагато раціональніше використати корисні речовини для росту рослин та внести рідкий гній як органічне добриво в землю. Досягти цього із найменшими витратами можна із використанням шлангових систем Vogelsang або підземними апплікаторами гною.

Багато хто запитує: який точний хімічний склад рідкого гною? На такі дослідження в Україні не має ні грошей, ні інтересу сучасних вчених. Беремо за основу дані про вміст корисних речовин в гної з європейських джерел інформації про тваринництво.

Реальний вміст поживних речовин в рідкому гної дуже сильно коливається в залежності від виду та віку тварин, складу корму і типу годівлі.

Приблизний хімічний склад рідкого гною сільськогосподарських тварин

Вид гною по типу тваринВміст сухої речовини %Азот N2OФосфор P2O5Калій K2OСульфат SO3Магній MgOГній м’ясного КРС густий
Гній молочних корів20-25%3,42,56,51,11,525-40
Гній свиноматок8-12 %44,27,511,94
Гній свиней6-8 %54,53,50,91,94,2
Послід курей25-408,41081,56,09,1
Послід індиків25-5071081,56,01,1
Гній коней25-402,81,531,52,01,5

Рідкий гній тварин має потенційну цінність для заміни азоту N, фосфору P, і калію K із мінеральних добрив, а також приносить вигоди органічного стану грунту і фізичному родючості всіх орних земель.

Беручи до уваги загальні витрати на утилізацію рідкого гною, український фермер повинен думати про довгострокові фінансові переваги кращого “підживлення” грунту і в той же час, про зниження ризиків забруднення навколишнього середовища.

За сьогоднішніх умов мало хто всерйоз бажає вкладати гроші в обладнання для подальшого використання властивостей гною як органічного добрива.

У фермерських господарствах України, які займаються рослинництвом, з одного боку – не має доступу до нормального фінансування, банківських кредитів, а з іншого боку – грунт часто ще зберігає хороший потенціал родючості і рентабельність рослинництва залишається дуже висока.

Але час для інтенсивного використання корисних властивостей гною скоро прийде. Це буде і будівництво біогазових установок і заміна гноєм мінеральних добрив. Підприємства, які почнуть використовувати гній як органічне добриво в промислових обсягах для заміщення мінеральних добрив, отримають велику фінансову перевагу.

Якщо Ви розумієте це і зібралися замовити або купити обладнання для внесення гною як органічного добрива – телефонуйте нашим фахівцям.

Ми покажемо розрахунки і допоможемо знайти оптимальне обладнання, яке окупить себе за 1-2 роки.