БТМ Агро / Новини та статті / Техніка для внесення рідкого гною
навісна система для внесення гноюBackPac

Техніка для внесення рідкого гною

15.01.20

Сільське господарство України  цілком виправдано  відіграє провідну роль в загальній економіці сьогоднішньої «не індустріальної» України. Великі площі родючих земель, сприятливі кліматичні умови та працелюбність людей на селі  підтримують економіку незалежної країни.   За різними оцінками , експорт продукції сільського господарства дає державі до 25% доходів від експорту. Наприклад в 2018 році було експортовано продукції на 21,9 млрд доларів.

Вагомий вклад в ефективність сільськогосподарського бізнесу вносять промислові технології вирощування свиней та ВРХ. За останній час  в Україні було збудовано велику кількість нових свинокомплексів та корівників, проведена реконструкція та технологічна модернізація старих об’єктів тваринництва.

Стрімкий розвиток промислового свинарства, тваринництва , створення сучасних тваринницьких  комплексів для інтенсивного утримання тварин, нерозривно пов’язаний з проблемами утилізації великої кількості  органічних відходів життєдіяльності тварин.

Що робити з великою кількістю гною? Як правильно утилізувати гній? Як  можна швидко та з користю для господарства  опорожнити повні гноєсховища? 

Такі питання вийшли зараз, після 15 років дуже швидкої технологічної модернізації промислового тваринництва,  на одне з перших місць при функціонуванні сучасних промислових свинокомплексів. Цю проблему ВЖЕ  не вдається вирішити простими заходами.

Слід зазначити, що НА НАШЕ ЩАСТЯ,  проблемами утилізації гною, фермери Європи та Америки , займаються вже декілька останніх десятиліть.  З такими проблемами, які для українського фермера здаються НОВИМИ , європейці стикнулися вже дуже давно. Десятки спеціалізованих заводів-виробників  розробили власні рішення , та виготовили відповідне обладнання для комплексної утилізації рідкого гною  та сухих відходів.

З часом, у середині 90-х років , в ланцюжок утилізації гною тварин, були включені біогазові установки, які перетворили утилізацію гною на  непоганий  прибутковий бізнес. Сучасні тенденції розвитку ринку харчування дають новий поштовх впровадженню систем внесення гною тварин , це – органічне землеробство, що набуває популярності в Європі та США.

Що робити з великою кількістю гною? Як правильно утилізувати гній? Як  можна швидко та з користю для господарства  опорожнити повні гноєсховища? 

Такі питання вийшли зараз, після 15 років дуже швидкої технологічної модернізації промислового тваринництва,  на одне з перших місць при функціонуванні сучасних промислових свинокомплексів. Цю проблему ВЖЕ  не вдається вирішити простими заходами.

Слід зазначити, що НА НАШЕ ЩАСТЯ,  проблемами утилізації гною, фермери Європи та Америки , займаються вже декілька останніх десятиліть.  З такими проблемами, які для українського фермера здаються НОВИМИ, європейці стикнулися вже дуже давно. Десятки спеціалізованих заводів-виробників  розробили власні рішення , та виготовили відповідне обладнання для комплексної утилізації рідкого гною  та сухих відходів.

З часом, у середині 90-х років , в ланцюжок утилізації гною тварин, були включені біогазові установки, які перетворили утилізацію гною на  непоганий  прибутковий бізнес. Сучасні тенденції розвитку ринку харчування дають новий поштовх впровадженню систем внесення гною тварин , це – органічне землеробство, що набуває популярності в Європі та США.

Які основні завдання , які має вирішити обладнання для утилізації гною?

  1. Забезпечити можливість відновлення технологічного циклу промислового вирощування та утримання  тварин. Це в основному означає : безпечне для людини та навколишнього середовища спорожнення гноєсховищ для постійного надходження нової кількості відходів.
  2. Спробувати , при утилізації відходів, максимально використати корисні властивості гною .
  3. Утилізація відходів тваринництва має гармонійно вписуватися в сучасні технології  рослинництва.
  4. Використовувати всі можливості для зменшення витрат на утилізацію гною.

Думати про правильну утилізацію гною слід перш за все з погляду на «економіку цього процесу»

Яку користь може дати внесення органічних відходів (наприклад, гною тварин)?

Фактори,  які виправдовують витрати на обладнання для внесення гною:

  1. Вміст в гноївці поживних та хімічних речовин
  2. Економія на закупках мінеральних добрив.
  3. Значне покращення якості земель, збільшення вмісту гумуса.
  4. Використання переваг органічного землеробства.

Як правильно утилізувати органічні відходи від тваринництва? На це питання існує безліч різних ( іноді дуже екстравагантних) відповідей.  Що тільки не пропонують… Деякі «винахідники» намагаються виробляти з гною навіть щось подібне до «цегли».

Єдиним кінцевим пунктом для утилізації органічних відходів є земля. Можливі проміжні пункти переробки та використання, але в кінці кінців, гній ОСТАТОЧНО УТИЛІЗУЄТЬСЯ  тільки в землі.

Багаторічний досвід показує такі реальні , ЕКОНОМІЧНО ВИПРАВДАНІ , методи утилізації гною :

  1. Внесення в землю під вирощування рослин.
  2. Видобування з гною біогазу для виробництва електроенергії та теплової енергії,

а потім , все одно,  внесення в землю під посіви.

Решта екзотичних методів утилізації  – це «забавки» для людей з великою кількістю «легких» грошей.

Які основні завдання має вирішити обладнання для внесення гною?

  1. Обладнання має забезпечити мінімальні втрати поживних речовин з гною. Це призводить до максимальної амортизації витрат на внесення.
  2. Системи внесення мусять дати максимальну користь рослинам, підвищити врожайність, а також покращити якість ( плодючість) земель.
  3. Внесення гною має бути безпечним для людей, для грунтових вод, для атмосфери.
  4. Обладнання має давати можливість швидко вносити ВЕЛИКУ кількість гною.
  5. Максимально замінити внесення штучних хімічних мінеральних добрив.
  6. Внесення має бути максимально рівномірним , незалежно від погодних умов.

Фірма «Фогельсанг» з Німеччини виготовляє обладнання для внесення гною вже тридцять років. Фірма була винахідником перших систем внесення, і зараз залишається провідним виробником в цьому сегменті обладнання для гною.

ВКФ «Агротех Консалт» , як представник фірми Vogelsang в Україні пропонує широку лінійку систем  для внесення рідкого гною, в тому вигляді , який отримується при видаленні з приміщень свинокомплексів або корівників. Для внесення відходів у сухому вигляді (послід, солом’яна підстилка), або відсепарованої сухої частини гною виробляється інше спеціальне обладнання.

Ми пропонуємо українському клієнту як системи для поверхневого внесення , так і для підземного внесення рідкого гною з різною шириною внесення від 6 до 36 м.  Всі системи мають певні переваги та недоліки. Не існує  нажаль системи внесення гною ідеальної з усіх сторін.

Як одні з самих кращих, ми с задоволенням  рекламуємо  навісні шлангові системи для поверхневого внесення гною тип SwingUp, SwingMax, SwingMax3, SwingUp Slide – для монтажу на бочку-причеп.

Тип Compax – для монтажу на самохідних цистернах ( тип Hollmer або TerraGator), тип  BackPack – для роботи на полі зі шланговими системами подачі гною, без бочки.

Згадані системи розподілення та внесення розроблені та виготовляються фірмою “Vogelsang”  для різних умов застосування вже багато років , перевірені практикою та отримали схвальні відгуки клієнтів.

Основні складові частини навісної системи розподілення та внесення гною :

  1. Бочка-цистерна для перевезення рідкого гною.
  2. Насос або вакуумний компресор для подачі гною в систему розподілення.
  3. Металева рама навісної шлангової системи.
  4. Головки-розподілювачі , з функцією подрібнення та відокремлення каменів.
  5. Система м’яких та пружних шлангів для доставки гною до поверхні землі , під рослину.

Принцип роботи навісних систем Vogelsang для розподілення та внесення гною:  насос, або вакуумний компресор подає гній з бочки до корпусу головки-розподілювача. Ріжучий та розподіюючий механізм приводиться в дію власним гідравлічним приводом. Головки виробляються з різною кількістю виходів , в залежності від робочої ширини системи, від 6 до 48 шт. Оброблений та очищений гній подається в сторони та вниз по  шлангах 40-50 мм до рівня землі. Рідкий гній виливається на землю рівними лініями шириною 3-4см  через кожні 30 см по ширині. Цю фіксовану відстань забезпечують нижні пружні відрізки шлангів, які проходять безпосередньо по землі.  Втрати поживних речовин  від випаровування при цьому мінімальні.

Відмінності  систем внесення гною виробництва “Vogelsang

  1. Велика продуктивність та швидкість внесення 10 м3/год, площа внесення 20-25 Га за годину;
  2. Різна ширина внесення від 6 до 36 метрів (на замовлення);
  3. Рівномірність внесення. Відхилення на ширині 36 метрів менше 5%.
  4. Універсальність застосування , майже цілий рік системи можна використовувати для внесення: по ріллю до посіву, по сходах ( кукурудза) , по багаторічним травам.
  5. Внесення в будь яку погоду. Вітер не впливає на рівномірність внесення. Відсутність неприємного запаху.
  6. Мінімальні втрати азоту (сполук аміаку) при внесенні.
  7. Мінімальний механічний знос системи при використанні. Великий робочий ресурс без ремонтів.
  8. Мінімальні витрати палива з розрахунку на 1 Га площі за рахунок відносно легкої ваги системи.

 

Якщо Ви  маєте сучасний тваринницький комплекс, та проблема утилізації рідкого гною гостро стоїть перед господарством, Ви не зможете обійтися без сучасного обладнання для оптимального внесення гною.

Інвестицій в обладнання для утилізацію відходів неможливо уникнути.  Утилізація гною, та регулярне спорожнення гноєсховищ  – обов’язковий  етап сучасної інтенсивної технології утримання тварин.

Всі розуміють, що обладнання коштує певних грошей, але іншого виходу не існує. Ці витрати ляжуть на собівартість виробництва м’яса. Але якщо правильно підійти до вирішення цієї проблеми, то витрати на обладнання для внесення компенсує сама себе на протязі короткого періоду часу, а саме за 2-3 роки , в залежності від кількості тварин та площі землі, що обробляється.

Найоптимальнішім, та далекоглядним рішенням є купити навісну шлангову систему Vogelsang для розподілення та внесення гною. Ми готові надати необхідну інформацію та підібрати оптимальну модель.

Запитуйте наших фахівців  вже зараз по телефонам офісу.  ВКФ «Агротех Консалт» надає безкоштовні консультації по сучасним методам утилізації органічних відходів. Крім того , фірма поставляє широкий асортимент обладнання для обробки, подрібнення , перемішування та перекачки гною. Ми пропонуємо також спорудження гноєсховищ з мембрани HDPE. З повним спектром обладнання Ви можете ознайомитися на інших сторінках сайту.