БТМ Агро / Новини та статті / Відновлювальна енергетика – обов’язковий компонент ефективної економіки
альтернативная энергетика

Відновлювальна енергетика – обов’язковий компонент ефективної економіки

28.11.19

Тема енергетичної незалежності та отримання енергії з відновлювальних джерел знаходиться у центрі уваги фахівців в Україні. Науковці, виробничники, експерти багато часто обговорюють цю тему не тільки в межах спеціалізованих заходів, а й у засобах масової інформації – на телебаченні та в інтернеті. І все більше підприємств починають втілювати такі проекти в життя.

Загалом на сьогодні відомі чотири основних технології отримання енергії з  відновлювальних джерел:  давно відомі гідроелектростанції, сонячні електростанції (геліостанції), вітрові електростанції та біогазові установки.

Особливості технологій – надійність, вартість елементів, вартість експлуатації, формують інтерес інвесторів до інвестицій в розвиток, та виробництво того чи іншого джерела відновлювальної енергії.

Чому альтернативна енергетика набирає популярності?

Причин для такого активного інтересу до відновлювальних джерел енергії (ВДЕ) декілька:

  1. Постійне збільшення потреб у енергоресурсах для різних видів виробництва на фоні підвищення вартості таких ресурсів.
  2. Наявність практично безкоштовної сировинної бази для переробки та отримання цінного продукту – електроенергії та теплової енергії
  3. Можливість долучитися до державної програми розбудови сектора альтернативної енергетики України, і при постачанні виробленої електроенергії у загальну мережу отримати премію – «зелений тариф».
  4. Рішення проблеми утилізації сміття та відходів на підприємстві.
  5. Формування позитивного екологічно дружнього іміджу підприємства. Це дуже модно зараз: зробити гроші красиво, сучасно, з відходів. Вирішувати проблему утилізації деяких видів сміття – це популярно серед виборців і позитивно з точки зору політичної перспективи.
  6. Нові технології дозволяють швидко отримати раніше неможливе: отримати надійне та незалежне джерело енергопостачання для задоволення потреб окремого підприємства.

Розвиток альтернативної енергетики

Історично першим джерелом, яке технологічно можна було використати, стала енергія проточної води. На базі таких технологій сталося масове спорудження гідроелектростанцій з початку та до кінця ХХ століття.

вітряна електростанція Другим технологічно освоєним джерелом стала енергія сонця. Сонячні батареї, фотоелементи необхідної ефективності були розроблені в 70 роках ХХ століття, та з тих пір використовуються для виробництва електроенергії у промисловому обсязі на геліоелектростанціях.

Третім джерелом стала енергія вітру. Вітряні генератори енергії виробляють сьогодні значну частину відновлювальної електронергії у промислово розвинутих країнах.

У відповідь на потребу переробки великої кількості органічних відходів промисловості та сільського господарства активно розбиваються біогазові установки. Наразі дуже великого розповсюдження набули технології переробки рослинної біомаси, гною свиней та ВРХ та інших органічних відходів для отримання основного продукту – метану.

Як і будь-які технології, різні типи ВДЕ мають свої особливості, а відтак, певні переваги та недоліки.  Переваги відновлювальних джерел енергії в основному співпадають з причинами розвитку цих технологій, ми про них вже написали.

Недоліками джерел відновлювальної енергії у порівнянні з традиційними є:

  • Залежність функціонування деяких установок від погодних умов
  • Нерівномірність виробництва протягом дня
  • Складнощі при прийомі виробленої електроенергії у загальну мережу та облік цієї енергії
  • Висока вартість обладнання, машин та агрегатів для відновлювальних джерел
  • Потреба у висококваліфікованих кадрах для обслуговування установок

Подолання перерахованих вище недоліків пов’язане з додатковими витратами. Основні витрати на виробництво енергії з ВДЕ, до яких потрібно бути готовими:

  • витрати на первинне виробництво обладнання,
  • витрати на спорудження відповідних завершених установок
  • експлуатаційні витрати на підтримання роботи та на поточне технічне обслуговування машин та агрегатів
  • витрати на прийом та транспортування енергії у загальну мережу енергопостачання

Переробка енергії сонця та вітру в електричну енергію з точки зору технології та вартості обладнання є більш простим на менш затратним процесом у порівнянні з виробництвом біогазу.  В останні п’ять років в Україні, і особливо у південних регіонах, спостерігається дуже активний розвиток сонячної та вітрової електроенергетики. Проте саме біогазове виробництво –  майбутнє альтернативної енергетики, оскільки не вирішує проблему раціональної утилізації відходів, яких на українських підприємствах утворюється величезна кількість. Сировиною для біогазового виробництва виступає гній тварин, курячий послід, рослинна біомаса тощо.

Обладнання для біогазових установок

У відповідь на потребу наших клієнтів ТОВ “БТМ Трейд” пропонує широкий вибір обладнання для сільського господарства,  у тому числі якісного обладнання для біогазових установок (БГУ).

биогазовая установкаНа фоні тотального занепаду вітчизняної промисловості, знищення багатьох українських підприємств, ми вимушені завозити надійне працездатне обладнання  з Європи. Наш надійний партнер, фірма Vogelsang (Фогельсанг) має величезний досвід у виробництві та супроводження експлуатації обладнання для виробництва біогазу.

Компанія Vogelsang прийняла дуже активну участь у розбудові біогазового виробництва Німеччини на початку 2000 років. Тоді, на фоні щедрої підтримки з боку уряду за короткий строк було  побудовано біля 6 тисяч біогазових установок різного калібру.

В секторі обладнання для БГУ найбільше відомими та росповсюдженими агрегатами виробництва завода Vogelsang  є роторні та шнекові насоси Vogelsang проточні мацератори RotaCut, та комбіновані модулі для БГУ EnergyJet, QuickMix, PreMix  та модулі CC-Cut. Розробка та виробництво агрегатів Vogelsang для БГУ здійснюється в щільному контакті з експлуатантами, і в залежності від практичних результатів, проводиться невідкладна модернізація. Ознайомитись із обладнанням для біогазового виробництва від Vogelsang та інших виробників Ви можете на сторінках нашого сайту у розділі Обладнання для БГУ.

Багато німецьких проектантів, фірм-виробників механічного обладнання, отримали дорогоцінний досвід розробки, виробництва , та експлуатації різних типів агрегатів, які працюють на БГУ. І якщо йдеться про проектування нових  БГУ, або про підбір обладнання для виробництва біогазу, то кращих фахівців ніж німці, Вам не знайти.  Німецькі компанії мають авторитет на ринку, безліч успішно реалізованих проектів, їм можна довірити свої фінанси та доручити проектування біогазового виробництва, супроводження монтажу, запуск в експлуатацію БГУ.

Якщо Ви вже експлуатуєте біогазове виробництво та цікавитесь шляхами його модернізації, або ж тільки будуєте біогазову станцію, і Ви прагнете отримати незалежну консультацію – звертайтеся до нас. Наше підприємство зможе допомогти порадою в частині належної підготовки біосубстрату, залучити незалежних консультантів з Німеччини, поставити якісне обладнання для БГУ та забезпечити його сервісне обслуговування.